/ ThinkStock/Getty Images
Експертите не са категорични, но се смята, че заразата идва от Турция
Стриктен контрол на границите за ограничаване на заразата сред животните
98248
Стриктен контрол на границите за ограничаване на заразата сред животните
  • Стриктен контрол на границите за ограничаване на заразата сред животните
Държавата забранява протестите в 10-километровата обезопасена зона около огнищата на зараза в Ямболско. Това реши на първото си заседание оперативният щаб, създаден след напрежението около евтаназията на животни в района.
 
Можеше ли да се избегне евтанизирането на животни в Странджа?  

Втората допълнителна мярка е засилване контрола по граничните пунктове на товарите за пренос на месни храни. По думите на вътрешния министър Валентин Радев целта е да не се допусне превоз на месо, което е заразен. Третата препоръка е към Агенция „Пътна инфраструктура”.
 
БАБХ: Евтаназия във ферми не се прави с предупреждение (ВИДЕО)

Екипи на агенцията ежедневно ще почистват на 10-километровата зона преди местата за граничен контрол. Коментарите, че може би въобще няма болни животни, земеделският министър Румен Порожанов отхвърли категорично. Директорът на Българската агенция по храните д-р Дамян Илиев също.
 
Ограничават се големи обществени прояви със струпване на хора в 10-километровата зона около огнището на чума в Ямболско. Това е решил на първото си заседание оперативният щаб, създаден след напрежението около евтаназията на животни в Ямболско, съобщи МВР.
 
Започна изплащането на обезщетения за евтаназираните животни

В района бяха убити малко над 4000 глави добитък, но барикада от протестиращи спря еватаназирането на последното стадо - това на баба Дора.
 
Действията на ветеринарните власти и на държавата са адекватни и навременни. Това коментира за ефира на Дарик председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.
 
Сълзите на животновъдите не спряха евтаназирането на стада (ВИДЕО)
 
Във вторник председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънреден председателски съвет, на който ще бъде обсъдена извънредната ситуация в страната с всички парламентарни сили.