Сроковете за сертификата в България не се променят
Към момента не се предвижда никаква промяна относно сроковете на валидност и действие на зелените сертификати в страната, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред медиите.

"Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът на тяхното действие само с цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента. За България срокът остава с валидност 1 година (12 месеца), а извън страната – 9 месеца", обясни експертът. 

За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза, им се издава нов такъв, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.



Препоръчва се валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Съветът на ЕС предлага общите правила да не се прилагат за пограничните работници, пътуващите с важна цел и децата до 12-годишна възраст.

Припомняме, че в последните дни стана ясно, че Европа променя срока на валидност на зелените сертификати. Те вече ще важат 9 месеца. Така европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. българи, чиито ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Това стана ясно в понеделник. Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност. Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС, уточниха от Здравното министерство. 

На брифинта пред медиите доц. Кунчев засегна и популярната в социалните мрежи тема за хлорния диоксид: 

"Неудобно ми е да давам експертно мнение по този въпрос, защото за всеки средноинтелигентен човек е очевидно, че да пиеш дезинфектант е лудост. Това вещество има съвсем други цели и задачи, и то не е предназначено за пиене по никакъв начин. Освен да убие вируса, може да убие и вас, зависи от концентрацията", категоричен е доц. Кунчев.