Здравният министър проф. Николай Петров
Здравният министър проф. Николай Петров / БГНЕС, архив
Оставка на здравния министър
95061
Оставка на здравния министър
  • Оставка на здравния министър
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка. Тя е факт ден след телевизионен репортаж за нарушения от страна на Петров като директор на Военномедицинската академия. Според разследване на bTV проф. Петров е възложил две обществени поръчки на обща стойност от 1,6 млн. лв. на фирми, представлявани от лице, което има тесни взаимоотношения с дъщеря му Руслана Петрова, която от своя страна оглавяваше политическия кабинет на бившия здравен министър Петър Москов. И двете обществени поръчки са се отнасяли до импланти за ортопедия и травматология.
 
Твърди се също така, че още през 2015 г. при сключване на договора за едната от поръчките е нарушен законът, тъй като консорциумът, на който тя е възложена, нямал необходимата регистрация. Малко след като премиерът Борисов прие оставката на здравния министър, проф. Петров е заявил пред свои колеги, че няма да допусне името му да бъде опетнено.
 
Проф. Николай Петров оглави Министерството на здравеопазването през май тази година. Той наследи служебния министър д-р Илко Семерджиев и още при встъпването си в длъжност обяви, че ще продължи политиките, които сметне за добри.
 
"Всичко добро, което се е опитал екипът на служебния министър да направят, ще бъде прието като добре дошло", каза тогава той.
 
Един от първите анонси на Петров като министър бе свързан с Фонда за лечение на деца. Още през юни той се ангажира със спешни мерки за промяна в правилника на институцията.

Уволняват директорката на Фонда за лечение на деца

В резултат на тях малко по-късно през мандата на министъра директорът на фонда д-р Тинка Троева беше уволнена.
 
Разкриха мотива за уволнението на Тинка Троева

Веднага след встъпването си в длъжност министър Петров тушира страстите сред медицинското съсловие с обещанието, че няма да работи в посока внедряване на пръстови отпечатъци в болници и поликлиники, каквато беше идеята на предшественика му Петър Москов.

Отмененият пръстов идентификатор в болниците не спестил пари

През юни министърът назначи отново на поста директор на агенция „Медицински одит” проф. Златица Петрова, която изпълняваше същата длъжност и при Москов.
 
Върнаха Златица Петрова начело на „Медицински одит”

По проблемите в спешната помощ проф. Петров даде обещание за паник бутони във всички линейки и оповести намерението си да изготви карта, която да обособи високорисковите за спешните медици райони в страната, за които ще се търси съдействие и от полицията.

Всички линейки с паник бутони и гласова връзка с полицията

Мандатът на Петров бе белязан и от серия лекарски протести, насочени срещу агресията над медици.

Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си

Те бяха провокирани от случай в столичната болница „Шейново”, при който баща на новородено преби лекарка, защото отказала да му даде плацентата.
 
Държавата ще финансира повече инвитро опити

В разгара на лятото от министерството предложиха и промени в дейността на Фонда за асистирана репродукция. Увеличиха се от три на четири опитите инвитро, които държавата ще финансира за семействата с репродуктивни проблеми.
 
Един от нереализираните ангажименти на здравния министър бе свързан с електронния търг за лекарствата, който трябваше да свали цените на медикаментите, тъй като предлага централизирана платформа за купуване.

Дефект в договор връзва ръцете на МЗ за електронния търг за лекарства

Преди по-малко от месец стана ясно, че търгът не може да тръгне, а като виновник за случващото се бе нарочен бившият ресорен министър Петър Москов.

Стаи с мухъл и течащ покрив в Кардиологичната клиника в Пирогов, готвят ремонти

Една от последните публични изяви на Петров бе свързана с посещение в кардиологичната клиника на „Пирогов”. Стаи, препълнени с пациенти, с мухъл по стените и течащ покрив бяха част от впечатленията, които министърът сподели, след което обеща да се осигурят средства за поетапен ремонт на клиниката.
 
Оставката е факт днес, след телевизионен репортаж, в който се твърди, че министърът е нарушил закона с обществена поръчка на стойност от над 1 млн. лв. по времето, когато той бе директор на Военномедицинската академия.