Служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев
Служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев / БГНЕС
Пръстовият идентификатор в здравеопазването, който бе отменен с решение на съда, не само че не е постигнал спестяване на средства в системата, а дори е довел до преразход на пари за здраве в размер на 270 млн. лв. Това показват последните отчети, обяви служебният вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев по време на пресконференция, на която той отчете постигнатото от него през 3-месечния му мандат.
 
Окончателно: Без пръстов отпечатък в болниците

От здравното министерство отчетоха, че за трите месеца са успели да възстановят договорното начало в здравеопазването, подписвайки националния рамков договор. Сред другите промени, извършени от ведомството, са осигуряване на безплатно поставяне на протези за възрастни, отмяна на пръстовия идентификатор и промяна за имунизационния календар, която дава възможност ваксини вече да се купуват за тригодишен период от време.
 
Над 70 млн. лв. са постъпили за трите месеца от проекти, обяви още Семерджиев, който припомни, че при встъпването си в длъжност е наследил от предшественика си Петър Москов нормативен хаос.
 
НЗОК: Нулев икономически ефект от въвеждане на пръстов отпечатък в болниците

След двегодишно прекъсване са били възстановени и програмите за контрол и превенция на ХИВ и туберкулоза.
 
По темата със смяната на болнични директори, Семерджиев обяви, че за първи път от много време у нас в последния месец спешната болница „Пирогов” не е генерирала дълг. Директори са сменени още в столичните болници „Св. Иван Рилски”, Майчин дом и рехабилитационната болница. Според Семерджиев са намалели със 70 на сто оплакванията за липса на лекарства.
 
емерджиев: Бъдещето е електронната здравна карта

Като кризи в системата вицепремиерът и здравен министър посочи проблемите във Фонда за лечение на деца, заболеваемостта от морбили.