пръстов идентификатор
пръстов идентификатор / БГНЕС, архив
Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците е нулев. Това съобщиха от здравната каса, откъдето признаха и за проблеми с новия метод за регистрация в болниците. Това се случи по време на среща в здравното министерство, на която се обсъжда съдбата на новата система.

Решават съдбата на пръстовия отпечатък в болниците
 
Оказа се, че тя създавала неудобство в онкологичните центрове, защото при пациенти на химиотерапия се променяли детайли по техните пръсти. Това налагало тези болни периодично да бъдат регистрирани наново в системата, което отнемало време. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев насрочи среща между здравните власти и неправителствени организации, на която всяка от страните да си каже мнението за въпросната регистрационна система.

Семерджиев: Бъдещето е електронната здравна карта
 
Ако в резултат на тази среща се стигне до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, то те ще бъдат отменени. На срещата присъстват представители на министерството и на здравната каса, както и на сдруженията, атакували отпечатъците в съда – Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита на правата на здравеопазването и Федерация „Български пациентски форум”. 
 
И трите сдружения до момента нееднократно са изразявали желанието си въпросната система да бъде премахната. Очаквайте подробности в следващите емисии.