/ Thinkstock/Getty Images
Фондът за лечение на деца беше осъден от родителите на дете със злокачествено заболяване, заради отказ да се издаде разрешение за лечение в чужбина, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.
 
Детето е със злокачествено заболяване, което изисква комплексно ортопедично лечение, лъчелечение и химиотерапия и автоложна трансплантация на костен мозък.

Заявлението е подадено през август 2016 година. Общественият съвет на фонда е разглеждал три пъти случая. Според протоколите във всяко от обсъжданията са участвали повече от 2/3 от членовете на съвета. Протоколите обаче са подписани от по-малко от половината членове, като обяснението на фонда, дадено пред съда, е, че „много трудно се събират подписите на членовете на ОС”.

Проверка във Фонда за лечение на деца разкрила фрапантни нарушения

Фондът е приел експертиза, в която се сочи, че лечението може да се извърши и в България, макар да е установено, че операция от този вид до този момент не е правена.
 
В експертизата също е посочена болница, в която може да се извърши химиотерапията, но не и болници, в които да се извършат останалите терапевтични дейности. По аналогичен казус през предишната година фондът е взел решение да финансира лечението в чужбина, отбелязват от ЦЗПЗ.
 
Съдът приема, че решението за отказ на фонда е немотивирано и при издаването му са допуснати съществени нарушения на нормативната уредба, поради което го и отменя.
 
След проверката във Фонда за лечение на деца ще бъде ли потърсена наказателна отговорност?

Преписката се връща на фонда за ново произнасяне
съобразно мотивите на съда.