/ Dariknews.bg, архив
Редица административни нарушения във Фонда за лечение на деца отчита проверка на Здравното министерство, инициирана от бивши членове на обществения съвет на фонда. Подменяни са решения на обществения съвет на фонда, липсвало движение по определени заявления на деца, не са изисквани и становища относно лечението на деца от определени експерти, информира Дарик Красимира Величкова, председател на Българския дарителски форум, която разполага с доклад от над 120 страници, изготвен въз основа на проверката. Междувременно от ресорното ведомство допълниха, че голяма част от констатираните нарушения са извършени по време на управлението на проф. Владимир Пилософ, за което той е понесъл своята административна отговорност.

Дали обаче ще бъде потърсена и наказателна отговорност вследствие на резултатите от проверката, било въпрос от компетенциите на прокуратурата, допълват от здравното министерство.

Проверка във Фонда за лечение на деца разкрила фрапантни нарушения
 
Докладът е бил готов още през декември, но едва сега става публично достояние. Проверката бе инициирана по сигнал на бивши членове на обществения съвет на фонда, които се оттеглиха от съвета, защото бяха убедени, че под ръководството на проф. Владимир Пилософ институцията работи в нарушение. Един от тях е Красимира Величкова:
 
"Докладът е 127 страници с различни административни нарушения от страна на бившия директор на фонда. Тези нарушения включват липса на движение по заявления на деца, което за нас е най-фрапантното; това, че са били подменяни решения на обществения съвет. На практика в края на доклада комисията казва, че нарушенията, които ние сме цитирали - да, има такива нарушения. Неокомплектовани документи, които се предоставят на обществения съвет, което забавя разглеждането, защото общественият съвет ги връща за доокомплектоване и това, че не се изискват две становища от експерти. Докладът, разбира се, включва и анализ на промените на правилника, които се направиха през август миналата година, като се казва, че новите промени затрудняват работата на фонда", каза Величкова.

Противоречие между закон и правилник пречи на Фонда за лечение на деца (ВИДЕО)
 
Докладът отразява работата на фонда от септември 2015 година до октомври 2016-а, тоест той включва и част от времето, в което фондът се е управлявал от Павел Александров, допълни Величкова.
 
"Но цитираните нарушения в целия доклад се споменава само името на проф. Владимир Пилософ, а не на Павел Александров. Но все пак има и заличени страници в този доклад, така че можем да допуснем, че в тях се касае и управлението на Павел Александров, по което тече разследване от април", каза още тя.

Назначават нов шеф на фонда за лечение на деца в началото на март
 
От Здравното министерство припомнят, че в края на януари с писмо са уведомили прокуратурата за фактите и обстоятелствата, изложени в доклада.