/ БГНЕС, архив
За периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. са разкрити редица нарушения - това показва проверка на специално назначена комисия от Министерството на здравеопазването, съобщи БНТ. Голяма част от нарушенията са от времето, когато директор на Фонда беше проф. Владимир Пилософ.
 
Проверката е предизвикана по сигнал на петима членове на Обществения съвет от октомври миналата година за подменени решения на контролния орган. Докладът от проверката е от 127 страници, като в 24 от тях информацията е прикрита, защото е предоставена на прокуратурата.
 
Противоречие между закон и правилник пречи на Фонда за лечение на деца (ВИДЕО)

Проверката разкрива фрапантни нарушения - заявления за помощ, които въобще не са придвижвани и разглеждани; документи, бавени с месеци, решенията им също. Открити са и неизискани или забавени становища на външните експерти, както и решения за лечение без мнението на независими специалисти.
 
Фондът за лечение на деца с нов шеф в началото на март

В други случаи пък решенията са били взети само със становище на комисии от заинтересованите болници. Проверяващите са попаднали и на заповеди на директора за лечения, бавени с месеци, както и върнати заявления от Обществения съвет, заради непълна документация. Има случаи, в които се търси мнението на един и същ експерт, който дава непълни становища. Липсват и декларации от болниците за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от фонда.
 
Един от изводите на комисията е, че нарушенията се дължат на липса на управленска компетентност от страна на директора. Посочва се, че има и непълни протоколи от заседанията на Обществения съвет, които в разрез с организацията и дейността на фонда - не са подписани. Затова приемат за допустими сигналите за подмяна на решенията на съвета и за липса на прозрачност и ефективност.
 
Проверяващите се уверяват и лично за разминаване на взети решенията с това, което в последствие е отразено в интернет на страницата на фонда.
 
Операция на дете се бави заради административни процедури

Докладът разглежда и нашумелите случаи за откази на лечение на деца в Сърбия като отбелязва, че не е безспорно установено, че лечението е експериментално и незаконно. А това означава, че родителите са имали основание да протестират.
 
Докладът е бил предоставен на здравното министерство на 2 декември 2016 г. Инспекторите са направили пълна ревизия на правилника за работа на фонда, като почти половината от съдържанието на доклада е пълно с нарушенията и абсурдите там.
 
Малкият Байрям ще се лекува в Германия, благодетел плати здравните вноски на баба му

Липсата на регистри и правила за работа дават основание на проверяващите да обобщят, че се създават предпоставки за злоупотреба с власт без гаранция за безпристрастност. Като директор на фонда, проф. Пилософ не е декларирал две свои длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Външни експерти също са спестили подобна информация в декларациите си.
 
От 8 щатни служители на администрацията, 7 са назначени в нарушение, а длъжностните им характеристики имат сериозни пропуски. Освен това директорът не е осигурил работеща система за финансово управление на милионите харчени от фонда, и има основание да се смята, че той не е управлявал законосъобразно и ефективно публичните средства.
 
Комисията установява също, че болниците в нарушение на правилника, са фактурирали медицински изделия на цени,определени след пряко договаряне, което провокира съмнения дали са защитавани финансовите интереси на фонда.