клиника болница
клиника болница / Thinkstock/Getty Images
9-годишният Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация, и неговата баба Селима Али ще бъдат приети за лечение на 27 март в Университетската клиника в Тюбинген, Германия.

9-годишният Байрям ще получи животоспасяващо лечение
 
Това съобщи д-р Тинка Троева, директор Фонда за лечение на деца, като допълни, че към момента остава да се уточнят единствено подробностите по пътуването. Проблемен се явил фактът, че Селима Али е била с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., което било пречка за поемането на разходите й от здравната каса.

Здравният министър подписа формуляр за лечението на малкия Байрям
 
Това не е било проверено и взето под внимание от предишното ръководство на фонда, но за щастие всички здравни вноски вече са платени от благодетел, пожелал анонимност.

Освободиха директора на Фонда за лечение на деца
 
Оказало се също така, че бабата на момчето, която ще бъде и негов донор, не е включена като пациент, съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз. От фонда отчитат това също като пропуск и уверяват, че в момента се работи по отстраняването му. Предстои здравната каса да издаде допълнителен формуляр, поeмащ разходите за предоперативните изследвания на Селима, както и за хемодиализата на Байрям в германската клиника.

Допълнително, извън подписания от Министерството на здравеопазването формуляр за лечението на детето в чужбина, се изисквали още 50 000 евро за хонорари, за пребиваването в болницата, както и за осигуряването на преводач за целия престой, който можело да продължи до няколко месеца. От фонда уверяват, че всички пропуски, довели до забавяне на лечението на момчето, ще бъдат отстранени.