/ netinfo
Освободиха директора на Фонда за лечение на деца
92685
Освободиха директора на Фонда за лечение на деца
  • Освободиха директора на Фонда за лечение на деца
Освободиха директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. Информацията съобщиха за Дарик от Министерството на здравеопазването, откъдето се очаква по-късно да оповестят мотивите за решението си.

Отстраняването е факт след пореден случай, при който родител на дете се оплака за забавено лечение.
 
9-годишният Байрям ще получи животоспасяващо лечение

Пред Дарик уволненият директор обясни, че не е бил уведомен за решението на министерството на здравеопазването, както и, че не е запознат с мотивите, заради които вече няма да е на този пост.
 
Проф. Владимир Пилософ бе назначен начело на фонда през април 2016 г. след като тогавашният министър на здравеопазването Петър Москов отстрани бившия директор Павел Александров. Това се случи с показни арести от страна на ГДБОП заради обвинения, които към настоящия момент все още не са доказани.
 
На критичен минимум са детските специалисти у нас

След назначаването на Пилософ обаче половината членове на обществения съвет на институцията подадоха оставки в знак на несъгласие с политиките на новото ръководство.
 
Директорският мандат на Пилософ бе белязан и с редица протести на родители на болни деца и множество искания за оставката на ръководството на фонда.

Родители искат оставката на шефа на Фонда за лечение на деца

Междувременно новото ръководство предприе известни промени в правилника, по който децата се лекуват. Вече бившите членове на обществения съвет тогава излязоха със становище, че предишният ресорен министър Москов е назначил въпросния директор, за да се опита да унищожи фонда като институция.

Пациентски организации: Администрацията на Фонда за деца работи добре

Пенка Георгиева, настоящ член на обществения съвет, обясни, че вчера съветът е провел заседание, което е протекло с известни спорове, но заявки за отстраняването на Пилософ не е имало.
 
Преди дни родители на 9-годишно момче сигнализираха, че общественият съвет е изпратил сина им за лечение в чужбина, но здравните власти са го спрели, под претекст, че терапията може да се извърши в България.