Служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев
Служебният вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев / БГНЕС
Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев подписа формуляр за лечението на малкия Байрям от село Тъжа, съобщава пресцентърът на здравното ведомство.
 
Малкият Байрям ще бъде опериран в чужбина

Деветгодишното дете ще бъде прието в Университетската болница в Тюбинген, Германия, като министерството ще поеме всички разходи по хоспитализацията, изследванията, лечението, бъбречната трансплантация, както и за грижите в следтрансплантационния период.
 
Формулярът бе издаден след заключенията на консилиум от български специалисти относно възможностите за лечение на малкия Байрям в България и прилагането на всички необходими документи за изпращането му в чужбина, се уточнява в информацията.
 
9-годишният Байрям ще получи животоспасяващо лечение

9-годишният Байрям страда от тежка бъбречна недостатъчност и се нуждае от трансплантация.

Заради нормативни неуредици министерството спря лечението на детето в чужбина и мобилизира български специалисти да го поемат. След случая бе освободен директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

От здравното министерство посочиха, че по отношение на Байрям Фондът за лечение на деца е работил в разрез с правилника за своята дейност, както и с европейските регламенти на системите за социална сигурност. От институцията не са били изискани необходимите становища от специалисти. Планираната терапия не е била координирана нито с уролог, нито с трансплантолог.