Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите сега правила
Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите сега правила / снимка: sxc.hu
9-годишният Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация, е в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна операция, а от извършена в планов порядък. Това е заключил консилиум от специалисти след обстоен преглед на детето.

Комисията от 12 специалисти начело с директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов единодушно е решила, че операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница „Лозенец“, но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяват плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина. Така момчето ще отпътува за лечение зад граница. 

От здравното министерство обясняват, че по отношение на Байрям Фондът за лечение на деца е работил в разрез с правилника за своята дейност, както и с европейските регламенти на системите за социална сигурност. От институцията не са били изискани необходимите становища от специалисти. Планираната терапия не е била координирана нито с уролог, нито с трансплантолог.