/ dariknews.bg
Операция на дете се забавя от административни процедури
92927
Операция на дете се забавя от административни процедури
  • Операция на дете се забавя от административни процедури
Смяната на ръководството на Фонда за лечение на деца повлиява върху важна операция на 13-годишно момиче от Шумен. 

Илияна страда от сколиоза - изкривяване на гръбначния стълб. Открили го през 2014 година, заболяването бързо прогресирало. Лекарите предложили операция, но родителите избрали детето да носи специален корсет. 

Бащата Иван Гинев разказва, че това помогнало донякъде и при рентгенова снимка лекарите казали, че изкривяването намаляло от 65 на 59 градуса. Илияна ходела на плуване и рехабилитация. 

Преди няколко месеца състоянието на дъщеря им се влошило. Така се стигнало до решението за операция. Тъй като тя е скъпа родителите се обърнали към Фонда за лечение на деца.

"Отложи се понеже имаха проблеми с Фонда. Септември месец доктор Иванов ни каза, че имат проблеми във Фонда, изчакайте, обаждаме се, обаждаме се, все да изчакаме, да изчакаме", разказва перипетиите Иван Гинев.

Илияна страда от изкривяване на гръбначния стълб
dariknews.bg


В края на годината са одобрени и получават чаканата заповед за операция. Тя може да бъде извършена само в една болница у нас, която разполага с необходимата апаратура. Семейството избира дата през януари, но момичето се разболява от грип, което налага операцията да бъде отложена. Когато обаче отиват на втората определена дата, от болницата отказват да я оперират. Оказва се, че проблемът е в смяната на ръководството на Фонда за лечение на деца, посочва Иван Гинев.

"След смяна на ръководството на 8 март ми се обадиха и казаха, че докато не си решат проблемите с Фонда да бъдат документирани, че ще има разплащане спират операциите, които фонда гарантира, че ще се разплати с болницата. Това е, казаха ми обадете се с с Фонда да се разберете колкото можете", разказва той.

Отговорникът по финансовите въпроси във Фонда за лечение на деца била в болнични и разговори тепърва предстоят. А Илияна продължава да живее в стрес и болки и реалната опасност да се увредят фатално белите й дробове.