Промени в начина на работа на Фонда за лечение на деца. Оказа се, че противоречие в закона и правилника на фонда пречи на лечението на малките пациенти. Одит на работата на институцията по времето на предишния директор пък показал, че има нарушения.
 
Фондът за лечение на деца с нов шеф в началото на март

По усмивката на Илияна едва ли ще предположите, че е болна. Тя има изкривяване на гръбначния стълб, което може да навреди на сърцето и на белия дроб, разказва NOVA. Трябва да се оперира, но от болницата помолили семейството да чака.
 
"Казаха, че докато не си решат проблемите с фонда, да бъдат документирани, че ще има разплащане, спират операциите с фонда", казва Иван Банев.
 
Няма да се променя гражданската квота в обществения съвет на Фонда за лечение

Проблемът на фонда е проблем със закона. За операцията на Илияна трябва имплант, който струва над 30 000 лева. Ще се лекува в частна болница. По закон там не са длъжни в такива случаи да сключват договори по изискванията за обществени поръчки. Правилникът на фонда обаче го изисква.
 
Педиатърът Тинка Троева е новият шеф на Фонда за лечение на деца

"Както казват римляните, лош закон, но закон, докато той е в сила, те са длъжни да го спазват, в случая правилника", обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев.
 
Властите обещават да поправят противоречието. И ще правят още промени - в сроковете за решение за лечението на болните деца. Властите заявиха, че ще връщат родители, които не подават пълни документи. Но уточниха - ще направят информацията, какво е нужно, по-достъпна. Не можаха да обещаят кога точно ще се направи операцията на Илияна.
nova.bg