/ ThinkStock/Getty Images
Въпреки обещанието на управляващите за безлимитни инвитро процедури, днес бе предложено държавата да финансира до четири опита инвитро за семейства с репродуктивни проблеми, вместо три процедури, както е в момента.

От здравното министерство обясниха за Дарик, че заплащането на повече опити е нецелесъобразно, тъй като след четвъртия шансовете за зачеване намалявали под 10%. Според специалисти това твърдение е вярно, ако се позовем на общата статистика, но в конкретен случай може да се окаже, че петият е този с щастлив край.

Освен това занапред държавата ще финансира и 4 трансфера на замразени ембриони.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова поиска от здравното министерство да отмени наредбата, която забранява инвитро след смъртта на единия от партньорите. Според сега действащото законодателство генетичният материал на мъж или жена, подготвен за инвитро, след смъртта на един от двамата трябва да бъде унищожен.

Добра новина: Отпада лимитът за финансиране на ин витро процедурите

Увеличаването на инвитро процедурите от три на четири е част от комплекс от мерки, наложен заради задълбочаващите се негативни демографски тенденции, четем в доклад на здравния министър проф. Николай Петров към новото предложение.

В началото на месец май обаче след правителствено заседание премиерът Бойко Борисов обеща безплатни опити инвитро без ограничение по преценка на докторите.

От здравното министерство информираха Дарик, че от медицинска гледна точка не е целесъобразно да се финансират повече от четири опита, тъй като шансовете за успеваемост след това драстично се понижавали.

Държавата да стимулира семействата за трето дете, иска Валери Симеонов

"По отношение на успеваемостта това, разбира се, е така. То в общия случай е вярно, но в конкретния случай не е вярно. Какво искам да кажа? Ако един пациент се води по общата статистика, разбира се, след четвъртия опит успеваемостта пада. Но в конкретния случай може да имаме други причини, които да са попречили на успеваемостта през първите три или четири опита и при следващите ние да отстраним тези причини и да има успешен опит. Но знаете, че фондът работи по целесъобразност, това са обществени средства и те се раздават по целесъобразност", каза д-р Мариела Даскалова, медицински консултант в сдружение „Зачатие”.

Песимистична прогноза: Населението на България ще се стопи драстично

Д-р Даскалова обаче определи случващото се като положителна стъпка напред. "Освен още един опит и още четири опита с трансфер на размразени ембриони, с което на практика стават още пет опита. Трансферът на размразени ембриони е с много по-висока успеваемост, тъй като нямаме стимулация в този цикъл, тоест спокойно можем да подготвим жената добре, за да направи трансфера на размразени ембриони и да очакваме доста добра успеваемост. Освен това то е и доста по-евтино, така че в много посоки това е положително", каза Даскалова. "Никога нищо не е достатъчно, но на този етап това е една много добра стъпка, защото доста се увеличава помощта, която отделният човек получава", каза тя.

Тризнаци проплакаха в столична болница

От здравното министерство подчертават, че ще се увеличат финансираните от държавата инвитро опити и заедно с опитите за зачеване с размразени ембриони те са общо общо осем. Проектът на нормативен акт е съобразен с ангажимента на правителството финансирането на инвитро процедурите за всички нуждаещи се да бъде безлимитно.

С проекта МЗ предвижда увеличаване на опитите близо три пъти: ако досега жените с репродуктивни проблеми имаха право на три опита, с промените се предвижда опитите да бъдат до осем. От медицинска гледна точка този брой опити е оптимален за максимална успеваемост, без да се допуска застрашаване здравето на пациента, категорични са от здравното министерство.

В началото на месеца след девет неуспешни инвитро опита жена роди тризнаци, които бяха с нормални показатели за новородени.