/ ThinkStock/Getty Images
Безлимитно финансиране на ин витро процедури ще осигурява държавата. Това решение е взело правителството на днешното заседание. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че с изменението наличният ресурс ще бъде толкова, колкото е необходим, затова и няма посочена конретна сума. "По памет 12 млн. са осигурени по тази политика в областта на асистираната репродукция тази година. Числото, посочено в постановлението, е в същия размер, но с изменение. Гарантираме осигуряването на толкова ресурс, колкото медицинската съобразност и нуждите на пациентите може да абсорбира", обясни той.

Д-р Георги Стаменов, представител на работещите асистирана репродукция, посочи, че Фондът за ин витро ще започне да работи по-бързо. "И хората, които са ангажирани и са подали документи към фонда ще бъдат одобрени в рамките на 5-6 месеца. Определихме да има по четири опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват още веднъж", посочи той.

Освен това Фондът за асистирана репродукция ще може да покрива замразяване на яйцеклетки и ембриони на жени с онкологични заболявания. "Всяко бебе, което иска да се роди в България ще има тази възможност", каза д-р Стаменов.
 
Според здравния министър проф. Николай Петров това е решение, което ще даде резултат. "Ще намали чакането, ще се увеличат броя опити, ще се вдигне процента на успеваемост", убеден е той.  
Министърът допълни, че лимитът на процедурите ще бъде определян по медицински показания.