/ БГНЕС
И онкоболни жени ще могат да се възползват от безплатни инвитро процедури
94967
И онкоболни жени ще могат да се възползват от безплатни инвитро процедури
  • И онкоболни жени ще могат да се възползват от безплатни инвитро процедури
Вече и онкоболни жени ще могат да се възползват от безплатни инвитро процедури за сметка на държавата.
 
Дали ще бъдат одобрени за финансиране на процедурата зависи също и от напредналостта на заболяването и от перспективата за преживяемост. Тях ще определят специализирани комисии от лекари, съобщиха от здравното министерство.
 
Държавата ще финансира повече инвитро опити

С новите промени се увеличава броят на инвитро процедурите, които държавата ще покрива за семейства с репродуктивни проблеми, от три на четири. Дава се възможност и на онкоболни жени да кандидатстват за безплатни инвитро процедури, но при определени условия, обясни зам. здравният министър д-р Мирослав Ненков.
 

БГНЕС


"По отношение критериите за включване в инвитро процедура на пациенти с онкологични заболявания възрастта е лимитирана до 35 години. По отношение на самото онкологично заболяване, защото вие си давате сметка, че те са безброй много видове с различни начини и скорости на протичане, задължително в комисията  от лекарите, които ще взимат решението, ще бъде включен онколог. Две са важните неща, които трябва да знае комисията, включвайки една жена в такава процедура - напредналостта на заболяването и перспективата. Ако болестта е напреднала, пациенти няма да бъдат включвани в тази процедура", обясни д-р Ненков.

Добра новина: Отпада лимитът за финансиране на ин витро процедурите

Новият момент във Фонда за асистирана репродукция е част от промени в дейността му, които вече са публикувани за обществено обсъждане на страницата на ведомството. Те предвиждат и затягане на контрола върху клиниките, с които фондът ще сключва договор.
 
"Променят се изискванията и към досегашните партньори, като досега двете изисквания бяха взаимнозаменяеми. Или постигнато 20% успеваемост на клинична бременност, или постигнати 15% успеваемост на раждане. Сега тези две изисквания се изискват в своята съвкупност, и двете трябва да са налице. Това се преценява преди сключване на договора ежегодно, т.е. ако то не покрива тези изисквания, няма да бъде сключен договор", обясни д-р Цветолюба Генкова от дирекция "Медицински дейности".
 
Промените са качени на страницата на ведомството за едномесечно обществено обсъждане. Очаква се новия правилник да влезе в сила още преди края на годината.