Здравният министър проф. Николай Петров
Здравният министър проф. Николай Петров / БГНЕС, архив
Обещаният електронен търг на лекарствата, който трябваше да свали цените на медикаментите за болниците, не може да тръгне. Причината е в грешка при сключването договора от страна на бившия здравен министър Петър Москов, твърдят от настоящото ръководство на здравното министерство, откъдето допълват, че може да се наложи търгът да бъде прекратен и да бъде обявена нова процедура.

Електронният търг за закупуване на лекарства бе внедрен по идея на бившия здравен министър Петър Москов и трябваше да заработи още тази година. Това обаче няма да се случи, стана ясно от думите на настоящия ресорен министър проф. Николай Петров.

Фармацевтични фирми искат да се преразгледа идеята за централизирано договаряне на лекарства

Имаме желание да стартираме търга за лекарства – да започнем с онколекарствата, а после да вкараме и други, каза здравният министър. Това не се случва досега поради дефекта на този договор, който е подписан от предшественика ми, уточни проф. Петров. „Той е приет като работа, платено е, не е съгласувано от необходимите директори на дирекции – правна и така нататък, еднолично подписан от министъра и прибран в чекмеджето”, каза проф. Петров. Това не е нормално, не е почтено, това ни връзва ръцете и не можем да го пуснем, каза още здравният министър, като се извини, че си изпуска нервите.

Лекар: Централизираните търгове ще се отразят негативно на онкоболните

Ако трябва, ще се прекрати договорът и ще се обяви нова процедура, но здравното министерство няма да се откаже от електронния търг за купуване на лекарства, категоричен е проф. Петров.