/ Георги Димитров
С актуализацията на бюджета ще платим ваксините, които не са поръчвани от сегашната власт, се казва в съобщение на министерството
"Искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на правителството от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Pfizer/BioNtech на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация."

Това коментира в изявление до медиите здравният министър Стойчо Кацаров във връзка с изказване на Корнелия Нинова.

В сутрешния блок на БНТ лидерът на БСП заяви, че е необходима актуализация на бюджета, но тя има резерви към някои от предложенията, особено що се касаят до здравеопазването. Според нея има достатъчно ваксини и няма необходимост от закупуването на допълнителни количества. "Ваксини са осигурени за 2022 г. и 2023 г.", коментира Нинова като се позова на данни на здравното министерство.

Нинова: Актуализацията на бюджета вече е задължителна, но има смущаващи предложения

"Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки", отвръща министърът. И обяснява, че служебното правителство и настоящият състав на министерството не са участвали във вземането на тези решения.

"Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната. Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена", посочва още Стойчо Кацаров.

Вицепремиерът Пеканов призова партиите да се обединят, за да актуализират бюджета

Той призова Нинова и всички публични личности да "бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес".