/ Георги Димитров
"Кадрите с полицейското насилие над протестиращите са потресаващи и решението на този въпрос е обективно разследване, съд и понасяне на отговорност".Tова коментира пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"За съжаление прокуратурата късно изнесе информацията, че има досъдебно производство и четирима обвинени полицаи, дори разбираме от публикуваното, че има и осъдителни присъди. Така че вършила си е работата през това време по някакъв начин, но го разбираме едва сега. Изслушването на главния прокурор, което искат “Демократична България“ не пречи, повече информация винаги е полезна“, заяви още Нинова.

Гешев: Изслушване в извънредно заседание би било нарушение на разделението на властите

В предаването “Денят започва“ тя обясни, че по правилата, по конкретно дело прокурорът няма право да предоставя информация, но тъй като случаят е с много голям обществен отзвук, Правната комисия може да поиска закрито заседание, така че има начини да се удовлетвори общественият интерес и в същото време да се спазят правилата.

Във връзка с предстоящата актуализация на бюджета Корнелия Нинова коментира защо е необходима тя. „За първи път заговорихме за актуализация на бюджета на 24-ти април тази година и 4 месеца по-късно се вижда, че сме били прави. Необходима е, а вече смятам, че е и задължителна да се направи, за да се върне правовата държава, парламентарната република и институционалността в България. Ако сега управляваше Борисов, той нямаше да иска актуализация, а щеше да раздаде тези пари с постановление на МС или през прозореца на колата си да тръгне из страната да раздава. Това беше неговият стил и той е неправилен.

"Преразпределението на бюджета в парламентарна република се случва в парламента. Затова служебният кабинет постъпва правилно и връща нещата там, където им е мястото - в българския парламент“, коментира още тя.

Вицепремиерът Пеканов призова партиите да се обединят, за да актуализират бюджета

Що се отнася до съдържанието, което се предлага от служебния кабинет, лидерът на БСП смята някои от тях за смущаващи и призовава за повече конкретика. И даде пример с предвидените средства за здравето на нацията заради ковид кризата и доходите на хората. Според Нинова има достатъчно ваксини и няма необходимост от закупуването на допълнителни количества.

„Ние ще подкрепим на първо четене тази актуализация, за да тръгне процеса, но между първо и второ четене ще се постараем да нанесем подобрения, така че да го усъвършенстваме, както и ще предложим да отпаднат някои неща, които ни смущават“, заяви още Нинова.
БНТ