/ Sofia Photo Agency, архив
Валери Симеонов ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания
99383
Валери Симеонов ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания
  • Валери Симеонов ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания
Вицепремиерът за демографска и икономическа политика може да оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, заложен в законопроекта за хората с увреждания, одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия в парламента. Към момента този орган се ръководи от социалния министър Бисер Петков, но през пролетта, когато ще влязат в сила голяма част от текстовете, постът ще бъде даден на ресорния вицепремиер.
 
Депутатите от социалната комисия одобриха и законопроекта за личната помощ, внесен поотделно от БСП и "Воля". В него е заложено предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК. Двата законопроекта бяха одобрени с консенсус и от здравната комисия.

Валери Симеонов: Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка

социална комисия
БГНЕС

Със съгласието, че двата законопроекта ще претърпят промени между първо и второ четене, както и че са само стъпка от нужната реформа по отношение на хората с увреждания, депутатите от социалната комисия гласуваха с консенсус така предложените текстове. Критиките дойдоха от самите хора с увреждания, от бизнеса и синдикатите.
 
На заседанието присъства Нина Жишева, която заяви, че реформа няма да има, докато всичко се базира на телковото решение. И даде пример с квотите за работа, заложени в закона за хората с увреждания: "Аз не мога да започна работа, ако ще да има хиляди квоти за мен, защото в моя ТЕЛК пише, че има вредни за здравето ми обстоятелства. И когато един работодател, който реши да си спаси квотата, ме викне да работя за него, той трябва да попита Трудова медицина, а тя като ми види ТЕЛК-а, ще каже, че не може да работя".

Валери Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

БГНЕС

От бизнеса потвърдиха, че квотите за наемане на хора с увреждания няма да сработят, именно заради наличието на ТЕЛК. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал: "Поради прословутия ТЕЛК, който е произвел толкова много хора с ТЕЛК решения, че сигурно във всяко предприятие има вече достатъчно хора, които да изпълнят критерии".
 
От КНСБ категорично отхвърлиха законопроекта за личната помощ, който предвижда асистентска грижа за човека според индивидуалните му потребности, но не повече от 8 часа на ден, а от "Подкрепа" заявиха сериозните си съображения, дали тази грижа ще бъде насочена към всички нуждаещи се. "Надяваме се новата лична помощ, която трябва да подпомогне хора, които наистина имат нужда от такава, да не доведе до посегателства над съществуващи права на други хора с увреждания и на възрастни хора, които нямат близки, които биха могли да им помогнат", коментира Ваня Григорова, съветник в "Подкрепа".

Здравната комисия одобри проектозаконите за хората с увреждания
 
Майките от инициативата "Системата ни убива" заявиха, че двата законопроекта са първата крачка от реформата и че няма да се оттеглят от процеса на реформата, докато не бъде завършена в нейната цялост.