Вицепремиерът Валери Симеонов
Вицепремиерът Валери Симеонов / БГНЕС
Вицепремиерът Валери Симеонов призова на извънреден брифинг организаторите на контрапротеста в негова защита да се откажат от тази инициатива. Протестът е насрочен за утре сутринта пред Министерския съвет и е иницииран от работодателски организации. Той свика журналистите, за да им съобщи, че за утре е насрочен контрапротест в негова защита. Той спомена и част от организаторите му, сред които Националното сдружение „Българска домашна ракия“, сдружение на фермерите и някои от работодателските организации, сред които Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара, както и автомобилни асоциации.

Правителството не трябва да пада, смята Красимир Каракачанов
 
„Поводът на този кратък брифинг е обявеният контрапротест в защита на моята скромна персона утре в 10:00 ч. пред сградата на МС. След като снощи се запознах с призивите, които са пуснати в различни медии, както и във Фейсбук, искам много да благодаря на организаторите“, заяви още Симеонов и призова инициаторите на протестната инициатива да се откажат от нея, тъй като той се чувствал уверен в това, което върши и не приема средствата на уличния натиск, които по думите му водят до блокиране на движението и затваряне на улици в столицата.
 
увствам се достатъчно уверен и убеден в това, което върша, и не е редно да се опитваме да оказваме каквато и да била форма на натиск на коалиционни партньори или някой друг със средства, които не приемам, а именно средствата на уличния натиск - такива, на които са подложени жителите на София вече доста време. Благодаря им за вниманието, но мисля, че не е необходимо това“, заяви още Симеонов.
 
 

Симеонов призова да не се провежда протест в негова защита. Още по темата вижте тук: https://bit.ly/2CXpav2

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 23 октомври 2018 г.
Протестиращите: Продължаваме докато Симеонов не подаде оставка
 
По повод предстоящия коалиционен съвет, Валери Симеонов отказа да коментира по същество какво ще бъде обсъждано на него.
 
А колкото до искането на оставката му от страна на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, Симеонов коментира, че едва ли някой е изненадан от това искане, но към момента той не вижда напрежение и конфликти между партньорите в рамките на Обединените патриоти.

"Атака" сваля политическото си доверие от Валери Симеонов
 
Той не смята и, че оставката му ще разклати стабилността на правителството, но от друга страна не може да приема морални оценки отвсякъде.
 
Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка. Не мисля, че моята фигура е кой знае колко значима. Не мога да приема морални оценки от всякакви посоки - отдолу, отгоре, отляво, отдясно. Аз имам собствено мнение, изразил съм го. Продължавам да държа на него“, каза той и уточни, че смята, че казва истината и ще продължи да го прави.

Протестиращите майки искат извинение и оставка от Валери Симеонов

Майки от инициативата „Системата ни убива“ в цялата страна излязоха на протест с искане вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставката си и да му се отнеме всякаква възможност да участва в управлението на България. Те заявиха, че протестът им ще продължи дотогава, докато това не се случи. До напрежението се стигна след изказване на Симеонов пред собствената му телевизия, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“.
 
По-късно той обясни, че смисълът на изказването му е бил, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките. И заяви, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, „но никога няма да изкара на показ, за да постигне политическа цел“.

Валери Симеонов: Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира
 
Междувременно майките изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до самия Симеонов, в което настояват за незабавната му оставка, и за край на овластения цинизъм и омраза от лица, заемащи висши ръководни постове.

Бойко Борисов се извини на майките на деца с увреждания
 
Премиерът Борисов поднесе извинения на майките на деца с увреждания. "Мога като премиер и като човек да им кажа голямо "извинявай" за това, че така са обидени", заяви Борисов пред български журналисти в Брюксел. Той обясни още, че се извинява от името на правителството. "Такъв език е първо недопустим, второ е неправилен. Нещастието на хората не бива да бъде използвано, както от БСП, така и от г-н Симеонов", подчерта министър-председателят. 
 
Няколко дни след развихрилия се скандал Симеонов заяви, че ако подаде оставка, ще е само по политически причини, защото не вижда лични.