/ Елена Бейкова, Дарик радио
Протестиращи на жълтите павета блокираха за два часа центъра на София
99364
Протестиращи на жълтите павета блокираха за два часа центъра на София
  • Протестиращи на жълтите павета блокираха за два часа центъра на София
Протестиращите с искане за оставка на Валери Симеонов блокираха кръстовището пред сградата на Министерския съвет (МС). Малко по-късно те блокираха жълтите павета и на бул. "Цар Освободител", пред сградата на Президентството. Протестиращите се разотидоха около 20 часа, когато движението в района бе възстановено.

"Атака" сваля политическото си доверие от Валери Симеонов

Около 300 граждани се събраха тази вечер, за да подкрепят майките от инициативата "Системата ни убива", които преди три дни поискаха оставката на вицепремиера, заради телевизионното му изказване, в което ги нарече "кресливи жени с уж болни деца". Протестите ще продължат всяка вечер, докато оставката не стане факт, обявиха майките. Протестът протече под засилено полицейско присъствие, плътен полицейски кордон заграждаше тротоара пред сградата на МС.

Граждани подкрепиха майките и с протести през деня, като отново за кратко движението на бул. "Дондуков" бе блокирано. На протеста имаше традиционни черни знамена. Основните организатори бяха облепили черни лепенки на устите си, които са символ на това, че "кресливите" майки днес няма да крещят.

ВМРО излиза с позиция за исканата оставка на Валери Симеонов във вторник

Близо два часа тази вечер жълтите павета бяха окупирани от десетките граждани, които подкрепиха протеста, иницииран от майките на деца с увреждания. Протестиращите скандираха "Оставка". Те искат оставката на Валери Симеонов и очакват заседанието на т. нар. малка коалиция между трите партии от Обединените патриоти във вторник. На него трябва да стане ясна позицията на ВМРО по отношение оставката на Симеонов, след като от "Атака" вече поискаха смяната на вицепремиера с друг представител на Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

Протести имаше и в Силистра, Пловдив и Враца.

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще подаде оставката си, само ако му бъде поискана и от премиера Бойко Борисов, и от лидерите на ВМРО и "Атака" Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Премиерът обаче предупреди, че ако му я поиска силово, правителството ще падне.

Пред журналисти в ОАЕ министър-председателят заяви: „Поетите ангажименти към майките на деца с увреждания се изпълняват в пълен обем – както по отношение на допълнителните 150 милиона лева повече за системата, така и относно законопроектите. Знам, че майките работят за кауза, а за да се случи тази кауза работихме и със социалния, и с финансовия министър“.
 
Бизнесът в лицето на четирите национално представителни организации застана против оставката на Валери Симеонов.

Още по темата от днес:

Протести с искане за оставката на Валери Симеонов (СНИМКИ)

Борисов от ОАЕ: Няма да подам оставка вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в катастрофа

Валери Симеонов е готов да подаде оставка, но постави условия