Обединеният транспортен бранш взе решение да не провежда извънреден протест на 15 май, неделя, в София, като ще се съобрази с двете големи спортни събития в столицата същия ден – финала за Купата на България между Левски и ЦСКА-София на Националния стадион "Васил Левски" и благотворителния полумаратон, в които се очаква да се включат десетки хиляди фенове и участници. Това съобщиха от Съюза на международните превозвачи. 

По този начин превозвачите показват отново, че са готови на диалогичност и не искат да пречат целенасочено на гражданите. От транспортния бранш припомнят, че вчера беше взето единодушно решение да бъде уважена молбата на министъра на образованието Николай Денков да не възпрепятства движението на учениците до училище в деня на големия национален протест 18 май, когато се провежда и държавният зрелостен изпит по български език и литература. Затова протестните действия ще започнат след 9:00 часа сутринта. Превозвачите призовават към добрия им пример да се присъединят отговорно и всички други протестиращи. 

"Тези жестове на добра воля от наша страна доказват нашата конструктивност и готовност на диалог. В същото време ние сме твърдо решени да отстояваме, както нашите легитимни и справедливи искания, така и законното си право на протест на 18 май. Надяваме се, че тогава от своя страна ние пък ще получим уважение и подкрепа от широката общественост, както и че този път властите няма да се опитват да пречат на нас да изразим свободно позицията си", заявяват представителите на транспортния бранш. 

Сега те ще насочат всички свои усилия и ресурс именно към големия протест на 18 май, когато ще постави още веднъж своите искания за намаляване с 50% на акциза на горивата и отпадане на биокомпонента за шест месеца, както и за мораториум върху готвеното увеличение на размера и обхвата на тол таксите от 1 юли т.г. и осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани.

За 18 май ще бъде създадена организация и всички граждани ще бъдат информирани за точките и часовете на протест, за да предвидят възможностите си за транспорт. В медиите, социалните мрежи и официалните интернет страници на организациите и компаниите, които вземат участие в протеста, ще бъде обявена информация, която да улесни пътниците, посочват още от Съюза на международните превозвачи. 
БТА