/ Facebook
Стартира изграждането на участък от бъдещата автомагистрала „Европа“  между  ГКПП „Калотина“ и Драгоман. Това съобщиха от АПИ.

Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв. Срокът за изпълнение е  януари 2022 г.
 
Началото на участъка е след ГКПП „Калотина“ при 1-ви км и завършва непосредствено след Драгоман при 15-ти км. По трасето ще бъдат изградени четири пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“ при 8-ми км, "Драгоман-Запад" при 13-ти км при пресичане с път III-813 Годеч - Габер  и "Драгоман-Изток" при 14-ти км.

Борисов показа строежа на магистралата до Калотина от хеликоптер (СНИМКИ/ВИДЕО)

За опазване на околната среда и изпълнение на екологичните мерки при 4-ти км ще бъде изграден надлез (екотунел) за едри бозайници с  ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили.

Трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка. Строителните работи на участъка между Драгоман и Сливница, с дължина 17 км, започнаха през май миналата година и се очаква да приключат до края на тази година.

Европарите от "Струма" отиват за друга магистрала - от София до Калотина

Изграждането на двата участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и град Сливница и разширяването му с второ платно до магистрален габарит. Третият участък от град Сливница до връзката със Северната скоростна тангента,с дължина 16 км, ще преминава по ново трасе.

В момента се изготвя техническият проект за отсечката.
Агенция "Пътна инфраструктура"