Магистрала Европа
Магистрала Европа / Facebook
Берлинската стена между България и бивша Югославия днес падна, каза премиерът при откриването на аутобана от сръбска страна
На път за откриването на магистралата от българската граница до Ниш в Сърбия премиерът Бойко Борисов използва възможността, за да покаже от хеликоптера строителството на трасето на българска територия. 

"Пътувам за Сърбия, където по покана на президента Вучич ще участвам в церемонията по откриване на магистралата от българската граница до Ниш. А това е нашият участък на строящата се АМ „Европа“, която е част от трансевропейския коридор номер 10, свързващ Лондон с Истанбул. Тя включва три участъка с обща дължина 48 км – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, от Драгоман до Сливница и от Сливница до Северната скоростна тангента на София. В момента се работи с бързи темпове в 17-километровия участък от Драгоман до Сливница, който трябва да е готов през 2021 г. През този месец ще започнат строителните работи и в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман с дължина 14,5 км. Третият участък от магистрала „Европа“ е от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента и е с обща дължина 16 км. За него предстои да бъдат предприети действия по процедиране на изготвения парцеларен план с цел отчуждаване на терен", написа тай в официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук.

Борисов: Заради комунизма трудно успяваме да догоним западните държави

Борисов е придружен от министърът на транспорта Росен Желязков. "700 дни е срокът на изпълнение, като са започнали през май. Догодина по това време ще режем лентата. 11 големи съоръжения включва проектът.", отчете министърът. 

"С кола ще е като с хеликоптер", похвали строежа министър-председателят. 



Новото трасе на АМ „Европа“ вече се асфалтира. Догодина по това време участъкът от Драгоман до Сливница ще е готов. Това е едно уникално съоръжение. Българските работници работят активно и в събота. Съобразихме се с реколтата, като изчакахме хората да си я съберат, написа още Борисов и публикува снимки на строителните работи. 



Борисов пристигна в Сърбия, където ще участва в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш. Дължината на трасето е 86,9 км като изграждането му започна през 2011 г..

Вучич поздравява Борисов на български за откриването на магистралата до Ниш

Началото на официалната церемония беше поставено с изказвания на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. На събитието присъстваха също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.



"Мисля, че и ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес падна", каза Борисов по време на официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.

"От днес Сърбия има пристанище Бургас, Варна и до Истанбул няма нито един светофар, а цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа, така че днес свързваме Азия и Европа чрез България и Сърбия'', допълни още българският министър-председател.

Сръбският президент Александър Вучич благодари на всички, които са участвали в строителството на източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до българската граница.

Вучич: Ще направя всичко възможно за отлични отношения с България

"Благодаря на всички прекрасни и способни хора, които работиха за осъществяването на тази мечта. За Сърбия тази автомагистрала не означава само километри, а и свързване, нови инвестиции, нови работни места. Това е бъдещето, което желаем да оставим на нашите деца", написа Вучич в Инстаграм.

Заедно с текста Вучич публикува и снимка на автомагистралата и на тунела Банцарево. Изграждането на източното разклонение на Коридор 10 започна през 2010 г.