/ Пресслужбата на Министерски съвет.
„Сърбия и България имат отлични отношения, а последните събития и изявления на официални лица на двете страни са преходни неразбирателства“, каза сръбският президент Александър Вучич по повод напрежението между София и Белград, което възникна след скандалните изявления на сръбския външен министър Ивица Дачич.

Ивица Дачич с груби нападки към премиера Борисов и България

България призна независимостта на Косово. Сърбия не я признава и това са нашите различия. По всичко останало имаме добри отношения. Става въпрос за преходно неразбирателство. Следващата седмица ще говоря с премиера на България Бойко Борисов и с президента Румен Радев. В Сърбия има българско малцинство. което искам да се чувства като на собствена земя", каза Вучич и подчерта, че лично "ще се ангажира във възможно най-кратки срокове да се върне нивото на добрите отношения с България".

Привикват сръбския посланик във външното министерство

В събота Ивица Дачич с назидателен и обиден тон се обърна към българския премиер Бойко Борисов като предизвика дипломатически скандал. По този повод сръбският посланик бе извикан в българското външно министерство. По-рано днес Екатерина Захариева пък заяви, че „не би било лошо сръбският външен министър Ивица Дачич да се извини“.

Екатерина Захариева: Не би било лошо Дачич да се извини
БГНЕС