Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
"Не би било лошо сръбският външен министър Ивица Дачич да се извини за думите си". Това коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди началото на Националното събрание на ГЕРБ.

"Извинението е личен акт, дали ще се случи, трябва самият външен министър да реши", допълни тя.

Министерството на външните работи е отправило покана за среща на посланика на Сърбия у нас, за да поиска обяснение.

Привикват сръбския посланик във външното министерство


"Емоционално и непремерено изказване, мисля, че трябва да се гледа предварително точно какво е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално, но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, която е доста излишна", коментира Захариева. Тя добави, че не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер, и още повече, когато изказването на Борисов е било изключително политически и юридически коректно.

Ивица Дачич с груби нападки към премиера Борисов и България


"ЕС и международни организации не признават държави, държави се признават от държави", обясни външният ни министър.Това, което каза Борисов, беше в отговор на журналистически въпрос, дали, бидейки испанец, предложеният за върховен представител на ЕК няма да забави евроинтеграцията, припомни тя.Захариева подчерта, че именно България най-силно подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани и се надява отношенията ни със Сърбия да не се влошат.
 
БТА