Сградата на външното министерство
Сградата на външното министерство / БГНЕС, архив
Поводът е изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов
По разпореждане на външния министър Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас ще бъде извикан в понеделник в министерството на външните работи. Причината е репликирането на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан. Това стана ясно от разпространено до медиите прессъобщение на ведомството.
 
По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Отговорът на премиера бе, че при заемането на такъв висок пост националния интерес трябва да последното нещо, което трябва да се прави. Вместо това, фокусът на Върховния представител е защитаването на колективния интерес на целия Евросъюз.

Борисов в Познан: Да положим още усилия за младите хора на Балканите
 
"Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”, подчерта Борисов.
 
По време на разговора със сръбския посланик ще бъде припомнена подкрепата до момента за европейската интеграция на Сърбия от българската страна. Очаква се да бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.

Ивица Дачич с груби нападки към премиера Борисов и България

Дачич репликира позицията на Борисов пред сръбската държавна телевизия РТС, като призова българският премиер "да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел" по отношение на признаването на независимостта на Косово.