/ ВМРО
Делът на музиката написана и изпълнена от български творци намалява прогресивно и вече е под 20%
ВМРО приема направените предложения към Комисията по култура и медии - 1/3 от всички излъчвани по радиата и телевизиите музикални продукти, да са на български език или с български автор. Предстои внасянето им в деловодството на парламента. Това се гласи в декларация, разпространена до медиите.

Делът на музиката написана и изпълнена от български творци намалява прогресивно и вече е под 20% от парчетата, които се излъчват у нас. Именно музиката е едно от основните и най-лесни средства за комуникация и възпитаване на естетика основно сред младите хора, смятат от ВМРО.

ВМРО: Подкрепяме инициативата на „Музикаутор“ и на българските изпълнители за повече родна музика в ефира

Приоритет е съхранението на българския език и традиционната българска култура.

"Във времена, в които шльокавицата е водещата при комуникацията в социалните мрежи, докато в същото време се налага да бъде превеждана класика като „Под игото“, за да бъде разбрана от младите хора. И ако помните, даже този роман беше преведен и на шльокавица преди време от писателя Константин Трендафилов. С провокацията писателят, и успешен певец под псевдонима Папи Ханс, имаше за цел да покаже, че ако не пазим езика си, ще го погубим. Тъжни факти, които трябва да ни дадат ясен сигнал, че нихилистичното отношение към националния език и култура, традиции и бит, както и геополитическите процеси, които няма как да ни подминат, рано или късно ще доведат до заличаването ни като народ. Народ с държава на 1400 години", гласи още позицията.

ВМРО: Сексуалното образование на деца, граничещо с разврат, трябва да бъде подсъдно

По отношение на практиката в други европейски държави, от ВМРО посочват, че в Гърция и Сърбия е почти невъзможно да се чуе песен на език, различен от гръцкия и сръбския.

"Нямаме повече време за губене и затова ние приемаме предложенията на „Музикаутор“ и ги внасяме за обсъждане в НС. Проведохме вече работни срещи и отчитаме, че идеите имат подкрепата и на българските изпълнители. Отправяме апел към всички политически партии да се обединим около това, че за да съществува и да се развива българската култура, дължим на творците и на децата си поне тази първа стъпка – квота българска музика в родния ефир", заявяват от ВМРО.