/ БГНЕС
Мярката е насочена срещу недостига на войници
Намаляване на недокомплекта в Българската армия – това е основната цел, която си поставят депутатите с гласуваните днес на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжението сили.

Новите текстове предвиждат възможността максималната възраст за постъпване в армията да се вдигне на 40 години, вместо досегашните 28 за войниците.

Предлага се още увеличаване с 3 години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и военнослужещите не са упражнили правото си на пенсия – с 5 години.

300 военни и 50 от състава за спецоперации са в готовност да отидат на границата

В законопроекта е заложен срок за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан І ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ очаквано защитиха предложенията, които пък получиха критики от БСП и ДПС. Според опозицията предлаганите мерки няма да помогнат за справянето с проблема с недокомплекта в армията.

Новопостъпилите военни няма да имат право на ранно пенсиониране, а недостигът на военнослужещи е около 5000 души. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи промените като „добри“ и увери, че те са ориентирани към хората „на входа на системата“.