/ Dariknews.bg, Иван Лазаров
Българският Патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет и поръси със светена вода бойните знамена и знамената-светини на Българската армия.

Церемонията по традиция се проведе на площад „Св. Александър Невски“ в столицата, а на нея присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители и граждани.

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия, а по-късно по традиция положи и венец пред паметника на Незнайния воин.
 

Румен Радев бойни знамена
Dariknews.bg, Иван ЛазаровТрадиционно на Йордановден бойните знамена се поръсват със светена вода, а според историците ритуалът датира още от времето на цар Симеон Велики, който в далечната 917 г., преди битката при Ахелой, наредил знамената да бъдат наръсени за победа. Тази практика е забравена по времето на социализма, но е изцяло възобновена през 1993 г.

Днес празничният ден започна с тържествени литургии в църквите в цялата страна, света Василиева литургия беше отслужена и в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

 

Румен Радев бойни знамена
Dariknews.bg, Иван Лазаров

Румен Радев бойни знамена
Dariknews.bg, Иван Лазаров