Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
След десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си по време на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия.

С тържествен водосвет осветиха бойните знамена (СНИМКИ/ВИДЕО)

 
И това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред, като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства, посочи Радев. Защото Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на Отечеството личности, които имат един идеал - свободна, силна и благоденстваща България, на тях дължим признание и по-добри условия, за да могат да изпълняват достойно своята трудна, рискована и високо отговорна мисия, допълни той.
 
Президентът припомни, че днес е и Ден на храбростта. Да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията, апелира държавният глава и допълни, че в тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България.

Румен Радев
БГНЕС

Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания и, ако днес България е една от тях, то е, защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово, посочи Румен Радев.
 
Летописите пазят безчет победи на войската ни в защита на нашия народ, националното единство и независимост, отбеляза той. И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността, каза държавният глава и допълни, че затова за българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност.

С тържествен водосвет осветиха бойните знамена
БГНЕС

През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти, недоимък, съкращения, политическо високомерие, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия, отбеляза Радев. Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи, без развитие на собствени способности, е достатъчно условие за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание - да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно, коментира президентът.
 
Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, отбеляза той и посочи, че сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Защото безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре, допълни той.
БТА