"Монополна точка за вход на петрол в страната е дадена на "Лукойл" Нефтохим за парите, колкото се наемат 3 големи магазина в мол", заяви Асен Василев от "Продължаваме Промяната".

Кирил Петков, Асен Василев и представители от "Продължаваме Промяната" са на посещение в близост до пристанище „Росенец“.

"През 2011 година това пристанище е дадено на концесия за 35 години за сумата от 1 милион лева. В момента таксата е 1,5 млн. лева на година. Това е единственото пристанище, на което петрол може да бъде разтоварен в страната. Виждате танкерите. Петрол в страната няма как да влезе по друг начин с влакови композиции. Един такъв танкер е между 50 и 100 влакови композиции, което е абсолютно невъзможно", обясни Василев. 

"Другото нещо, което аз заварих като служебен министър миналата година, е един митничар на цялата тази територия. Общо седем митничари в пункта на смени, по един митничар на цялата територия, без граничен контрол. Това започнахме да го поправяме. Вече има истински митнически пункт, има граничен контрол. Има наблюдение. НАП влязоха да правят ревизии. В следствие на това, след 15 години загуба, "Лукойл" тази година плати печалба", допълни Асен Василев. 

Петков: Няма да има евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо откъде ни се обаждат

"Още нещо, което е изключително важно и трябва да се каже. Тук се разтоварва руски петрол. Това успяхме с Европейската комисия да го договорим така че цените в България да са значително по-ниски. Държавите, които ползват руски петрол са България, Унгария, Чехия и от части Румъния", допълни Василев. 

"Страните, които ползват руски петрол, цените са между 3,00- 3,20 при едни и същи данъци и акцизи. В съседна Гърция, която не ползва руски петрол, цената е 3,97. Така че всички тези спекулации, които чуваме от ГЕРБ за цената на петрола, за цената на бензина, са пълни спекулации, освен ако не смятате, че и Орбан краде едно левче", каза Василев. 

"Всъщност ако погледнете левчето на Борисов, през 2011 година са дали монопол на единствената входна точка за нефт в България, сега казват, че имат план БЕХ да купува този петрол. Къде ще отиват тези танкери като ГЕРБ са дали този монопол на входната точка, къде ще го преработват и ще правят ли държавни бензиностанции за да го продават. Това са пълни безумия", заяви бившият премиер от "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. 

"КЗК е изцяло със състава на ГЕРБ. Така, че като чуете Борисов да говори за левче, питайте го как ще вкара нефта, къде ще го преработва, къде ще го продава и защо неговите хора в КЗК не правят нищо по повод на цената", допълни Петков. 

Петков от „Капитан Андреево”: Един на всеки 4-5 камиона е имал канцерогенни токсини

"Не на последно място, това е една първа стъпка за това България да може да има нормален, конкурентен пазар за горива. Първата стъпка беше да влязат НАП и митници и да си вземем българската територия, защото това беше още една граница, която беше приватизирана. Да започнат да осъществяват контрол, "Нефтохим" започнаха да плащат данъци. В момента се следи цената, така че да не е по-висока от унгарската, които също ползват руски петрол. Следващата стъпка е да се подмени КЗК и да влезе истинска конкуренция и да се разбие монополът върху складовете и входните точки за петрол в страната. Докато това не стане, няма как да имаме нормален, наистина конкурентен пазар", каза още Василев. 

"Министър Велкова много добре знае, че това, което по-рано е изнесено е вярно, тя даже и това казва в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с милиард и половина излишък, предполагам, че към август също ще е с излишък. Казала е, че въпреки излишъка не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е за какво ще се похарчат тези допълнителни 12 милиарда, за които се е говорило, може би за да си купим евтин руски газ?". Така Асен Василев коментира информацията, която по-рано бе съобщена на брифинг от служебния министър на финансите Росица Велкова, че актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена.

По-рано водачът на листата на ПП в Бургас Константин Бачийски и Кирил Петков внесоха официално листата в РИК Бургас.