„Първият път, когато дойдохме на „Капитан Андреево”, имаше една частна лаборатория, която контролираше всички зеленчуци и плодове, които влизаха на територията на страната. Само частни служители, държавата я нямаше. Имаше един корупционен канал, през който минаваше цялата тази стока. Първата стъпка ние я направихме – България да си вземе контрола над "Капитан Андреево". Но реално, това, което ни учуди, един на всеки 4 или 5 камиона имаше афлатоксини, които са канцерогенни и които са влизали в храната на нашите деца”. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, който посети граничния пункт "Капитан Андреево".

"Тука сме да кажем, изборът е този: Не искаме старата политика на прехода, искаме нова и просперираща България", заяви Петков. 

"Знаете, че още по време на първия служебен кабинет, първото нещо, което направихме е "златния гьол" да спре да бъде златен за хората, които го държаха, а държавата да започне да си взима средствата", заяви Асен Василев. 

"Нямаше тогава сила, достатъчно в правителството за да може да бъде спрян каналът за отровни храни. Каналът за отровни храни го спряхме преди няколко месеца и знаете какво се случи от тогава. Заплахи, към хората, които го спряха, заместник министъра и шефа на Българската агенция за храни, опити за подкупи. Всички тези хора, в продължение на 15 години са нанесли огромна щета за бюджета, но още по-лошото е, че тези 15 години ние сме яли отрова. Всеки ден през тази граница в нашата салата са влизали отровни домати, отровни чушки, отровни портокали за соковете на децата, отровни лимони. Сто процента от портокалите, които преминават границата са със завишени пестициди. Половината лимони, които в момента минават през границата, са със завишени пестициди.", каза бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев.

Василев: Даже Тодор Живков не е концентрирал толкова много власт като президентска република

"Когато говорим за корупция, ние не говорим само за кражби и а пари, говорим за здравето на цялата ни държава. В последните 10 години оглавихме класациите по смъртност, класациите по болести, класациите по най-много ракови заболявания на глава от населението. Това не е защото българите не спортуват, както се опитваха да ни убеждават, да не спортуваме чак толкова много, но ако ядем отрова, както и да спортуваме, няма как да сме здрави”, обяви Асен Василев. 

„Големият проблем е, когато попитахме униформени на границата защо това всичко се случва, те казаха тихо „Тук всичко се държи от Ами. Кой е този Ами? Какви са тези прякори. Какъв човек като Ами може да контролира българската граница. Колко пари Ами е плащал на г-н Борисов тия 12 години. Има ли корупционни практики, които милиони са се изливали от хора с прякори като Ами са се изливали към властта. Точно сме тук това да кажем, че това свършва. Ние направихме първата стъпка по времето на тия 7 месеца, сега ще си довършим работата”, категоричен бе Петков. 

"Със законодателна промяна ще направим така, че частна фирма да не може да управлява национален обект като българската граница", обяви Петков, че ще бъде сред приоритетите на "Продължаваме Промяната" след изборите на 2 октомври. 

Петков каза, че КАТ и държавни служби са отклонявали тирове на специално обособен от тях паркинг преди границата, въпреки че са могли да преминат директно към границата.