/ БГНЕС
Днес полагат първите тръби на „Балкански поток“, заяви председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Вчера в Министерски съвет„Булгартрансгаз“ и Консорциум „Аркад“ подписаха договора за изграждането на българската част на „Турски поток“, за който премиерът Борисов настоява да  вече да се нарича Балкански.

ВАС разреши строителството на "Турски поток" през България

„Окончателно е, слава богу! След оттеглянето на жалбата на втория в класирането, вече е подписан договора с „Аркад“. Доколкото знам, по неофициална информация, са се разбрали първият и вторият, защото едните имат тръбите, а другите – технологията“, обясни Валентин Николов.

Подписаха договора за изграждане на българския участък от „Турски поток“

Очаква се газът по тръбите да потече от 1 януари догодина. 

„Предполагам, че при наличността на тръбите това може да се осъществи. Така че очакваме наистина да стане“, смята председателят на енергийната комисия.
​​​​​​​
Борисов: Отношенията ни с Русия не са влошени, а прагматични и точни

Депутатът от ГЕРБ е категоричен, че България е изпълнила всички критерии, наложени ѝ от Европейския съюз и Европейската комисия. „Не търпим укори в начина, по който осъществихме „Балкански поток“, за разлика от „Южен поток“, който се нуждаеше от дерогация“, припомни Николов.

Според него голяма част от газа дори може да остане да се разпределя в България.