Министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров
Министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров / БГНЕС
Взаимоотношенията ни с Русия не са влошени, а прагматични, точни и от взаимна изгода и за двете страни. Това обобщи премиерът Бойко Борисов след среща с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров.

Той обясни, че на срещата с руския министър за обсъдени енергийни теми, както и такива в сферата на туризма. Това показвало какви са отношенията ни с Русия и така отговори задочно на опонентите си от БСП, според които те ще се влошат заради т. нар. "шпионски скандал" от последните дни.

Подписаха договора за изграждане на българския участък от „Турски поток“

Отчитайки и историческите, и приятелските отношения - и добри, и лоши през годините, в момента между България и Русия има прагматични, точни и коректни и делови отношения във взаимна изгода за всяка една от страните. Никога не е стояло във вниманието да разваляме отношенията си с Русия, нито те с България“, настоя Борисов.

Той коментира и че стартът на строежа на "Балкански поток" е много положителен и че по тази тема България и Русия действат заедно. Борисов добави и че за България е много важно процедурите около „Белене“ да са прозрачни и точни.

„Съревнованието е много голямо между държавната компания на Китай, на Южна Корея. Виждам огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект“, посочи той.

Бойко Борисов
БГНЕС

Газът по „Турски поток“ през България тръгва на 1 януари

Разгледахме и въпроса на лицензите на оръжейната промишленост, възложили сме на Томислав Дончев да направи срещи и да намерим компромис на тази многогодишна сага, така че и нашите оръжейни заводи да не загубят работни места и работа, а и в същото време да отрегулираме така процеса, че да не поставяме в сянка междуправителствени организации“, продължи премиерът.

Той се пошегува и за спрените микрофони по време на посещението на Урсула фон дер Лайен, за което опозицията многократно го критукува.

Това беше един единствен случай, защото Урсула фон дер Лайен още не беше влязла в длъжност. А още говорят, че сме спрели микрофоните. Оттогава ходя с един микрофон в джоба, който иска, подавам, да заповяда...“, обясни Борисов.

ВАС разреши строителството на "Турски поток" през България

От своя страна руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров посочи, че разчитат да участват в строежа на атомната централа „Белене“ и са подали съответната заявка за това.

„Освен енергийната тема, говорихме за взаимно доставка на машини и техника. Имаме интерес да купуваме фармацевтична продукция. Говорихме и за хуманитарно сътрудничество. Признателни сме, че в българските училища се изучава руски език“, коментира той.

Лавров: Продължаването на „Турски поток“ през България ще укрепи нейната енергийна сигурност