/ DarikNews.bg
"Булгартрансгаз" и Консорциум „Аркад“ подписаха договора за изграждането на българската част на „Турски поток“. Това стана в Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

Проектът трябва да бъде изпълнен в рамките на 615 календарни дни, като в първите 250 дена трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина 308 км. Стойността на договора, който беше подписан – 1, 102 млрд. Евро.

Борисов: Отношенията ни с Русия не са влошени, а прагматични и точни

Договорът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница.

„Това е така нареченият "Балкански поток". Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна процедура, държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнението. Това е огромна инвестиция“, посочи премиерът Бойко Борисов.

Газът по „Турски поток“ през България тръгва на 1 януари

Премиерът добави, че тръбите вече са в България и утре започва изграждането.

„Докато другите говореха, ние ще пуснем октомври за 30 млрд. куб. м газопровод от турската граница към нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите и Русия, днес бе подписан договорът за изпълнение на проекта“, продължи той.

ВАС разреши строителството на "Турски поток" през България

Премиерът коментира още по какви причини е бил спрян "Южен поток".

„Заради корупция беше спрян Южен поток и непрозрачни обществени поръчки. През България ще тече газ и от Русия, и от нашите съседи, и от интерконектора втечнен. И изпълнител ще е консорциумът на държавната компания на Саудитска Арабия“, заключи той.

Лавров: Продължаването на „Турски поток“ през България ще укрепи нейната енергийна сигурност

Борисов подчерта, че от този договор печелим, тъй като оставаме в газовата игра.

„Ще печелим от транзитни такси, този газопровод ще си остане български в момента, в който се изплати. Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия, Унгрия също ще имат алтернативен газ. Плюс интерконектора ние оставаме на картата на газоразпределението, иначе просто изчезвахме“, продължи премиерът.