хора
хора / ThinkStock/Getty Images
Световен ден на психичното здраве
94844
Световен ден на психичното здраве
  • Световен ден на психичното здраве
Страх от уволнение, лоши взаимоотношения с началниците, недооценяване или свръхоценяване в работата са сред основните фактори, създаващи условия за прекомерен стрес. Такъв фактор е и извършването на твърде малко работа в делничния ден, сочи анализ на Националния център по обществено здраве. В навечерието на Световния ден на психичното здраве от центъра отчитат, че 55 процента от хората с психични проблеми не успяват да се върнат на работа.

Стресът на работното място или как да се справим с „бърнаут“ синдрома
 
Почти 40 процента от европейците някога през живота си са преживели психично заболяване, показва още проучването. От центъра отчитат, че стресът на работното място е и личен, но и фирмен проблем. Десетки са условията причиняващи стрес в офиса, като те зависят и от характера, и от съдържанието на работата.

Три естествени лека срещу стреса и стареенето
 
Лошата комуникация, ниското ниво на подкрепа и възлагането на неясни организационни задачи са три от факторите за възникване на прекомерен стрес. Роля тук играят и лошата подкрепа в дома, както и критикуването и порицанието от страна на работодателя.

Пет знака, които показват, че имате здравословен проблем (ВИДЕО)
 
Оказва се, че досадната и повтаряща се работа, както и твърдите работни графици също причиняват стрес. Такъв възниква и от претоварване и изпълнение на влизащи в конфликт изисквания.

Как да преодолеем стреса
 
От центъра допълват, че 68% от хората с психични проблеми, които успяват да се върнат на работа, заемат по-ниска позиция и получават по-ниско заплащане, в сравнение с предишната си работа. Отчита се още, че 5% от лицата на възраст до 18 години са с хиперактивност и нарушение на вниманието.