Три естествени лека срещу стреса и стареенето
Три естествени лека срещу стреса и стареенето / ThinkStock/Getty Images

Червеното вино, мазните риби и слънчевата светлина могат да помогнат на хората да живеят по-дълго като противодействат на състаряващите ефекти от стреса, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Затрудненията и стресът оказват влияние върху човешкото тяло, променяйки гени, свързани със стареенето и продължителността на живота. Авторите на настоящото проучване от университета на Индиана, САЩ, са идентифицирали група гени, които подпомагат борбата срещу ефектите от стареенето. Един от тях, известен като ANK3, оказва ключово въздействие върху дълголетието.

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Изследователите са установили, че омега-3 мастните киселини в мазните риби, витамин D от слънчевата светлина и ресвератролът в червеното вино влияят благоприятно върху въпросните гени.

Тайната на дълголетието на една 105-годишна шотландка

"Открихме група гени, които играят роля в разстройствата на настроението и стреса и изглежда са свързани с дълголетието. При индивидите, подложени на силен стрес, се наблюдават изменения в нивата на тези гени, изразяващи се в преждевременно стареене и понижена продължителност на живота", пишат изследователите в сп. "Molecular Psychiatry", цитирани от БТА.

Стресът е основен враг на човешкото здраве, вижте как да се борим с него:

Един отличен начин за справяне със стреса

Как да преодолеем стреса - съветите на психолога Александра Петрова

Как позитивните емоции влияят върху здравето ни?