Правата на българите в Северна Македония не търпят отлагане. Сега имаме историческа възможност да се преборим за нашите събратя. Това е наш безусловен български дълг, написа Слави Трифонов в пост във Фейсбук.

"Падането на българското вето, преди вписването на българите в Конституцията на Северна Македония, е отлагане на решаването на проблема с човешките права на българите там", категоричен е лидерът на ИТН.




Сега ще ви цитирам част от думите на Петър Колев - българин от Северна Македония, който вчера беше гост в “Седем-осми Ти Ви”:
“Каквито правила важат за албанците, за турците, за власите, за ромите, за сърбите, за бошняците, за тези, които се самоопределят като македонци, същите правила да важат и за нас българите, които живеем там.”
“Повече от 100 години се прави всичко възможно да не остане жив българин в Македония.”
“Секретарят на културния център “Иван Михайлов” Георги Църномаров - неговият син, и синът на подпалвача на културния център - Ламбе Алабаковски, са съученици и седят един зад друг на чиновете. Това е трагедията на Македония - тези деца още от първи клас ще бъдат индоктринирани на омраза, на агресия, на това да мрази другия. Защото единият баща смята, че е българин, а другият баща смята, че не е българин. И това е проблемът на Македония.”
“За последния период от време няколко пъти са били палени български символи, били са нападани пробългарски активисти в Северна Македония. Този случай в Битоля не е инцидент. Това е една ясна тенденция.”
“Българският народ никога няма да ни предаде нас - българите в Македония. И този, който се опита да го направи това нещо, ще се сблъска с българския народ.”