Транспортни фирми принуждават свои шофьори да правят нарушения като манипулират тахографа или шофират без почивка. В някои случаи това се оказва важно изискване, за да получиш работата, разкрива NOVA.
 
Поставен е опитен шофьор в ролята на кандидат за работа и влиза в една от стотиците фирми, които търсят персонал. Един от първите „уроци” от началника на гаража е къде се слага и как работи магнитът, с който се манипулира тахографа на камиона. Той следи с каква скорост карат шофьорите и кога почиват. След като се сложи магнитът, камионът се движи, а тахографът всъщност отчита почивка.

Дупка на магистрала „Тракия” спука гумите на десетки автомобили
 
Второ интервю за работа. Пред скритата камера шефът обяснява как и къде се монтират устройствата.
 
След сигнали в Автомобилна администрация, екип на NOVA тръгва с тях на проверка. На "Дунав мост 2" само за час са хванати шест камиона с манипулирани тахографи.
 
Проблемът не засяга само български фирми. Най-тежкият случай, с който се сблъсква проверката, е на шофьор на турски тир. Той кара вече 15-ти ден без почти никаква почивка.
 
От разпечатки на тахографа става ясно, че има денонощия, в които е спирал едва за по 30 минути почивка.

През февруари: Шофьори на ТИР-ове се сбиха, единият с опасност за живота

 
Деянието обаче не е криминално, а се наказва с глоба от 1500 лева.
 

Това е практика не само в България. А резултатът се вижда често по пътищата - преуморени шофьори на камиони, заспали на волана, предизвикват тежки катастрофи. Понякога, завършващи фатално.
 
В КАТ няма точна статистика какъв процент от катастрофите се дължат на такива причини.
nova.bg