/ БГНЕС
Апелативният специализиран наказателен съд ще трябва да реши дали да пусне под домашен арест отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.
 
Двете жени получиха осъдителни присъди на първа инстанция. Заради опасността да избягат или да извършат ново престъпление прокуратурата поиска, а спецсъдът прие да измени мярката им от „домашен арест“ в „задържане под стража“. Именно това решение обжалват двете жени, които бяха закарани в Сливенския затвор, впоследствие разделени, а преди няколко дни бяха върнати в София.

Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор

В момента Десислава Иванчева се намира в болницата на затвора, а Биляна Петрова е настанена в ареста на „Векилски“. Адвокатът й Радост Ганчева заяви, че Петрова е в тежко физическо и психическо състояние и ще настоява Петрова да бъде преместена в болницата на затвора.
 
Иванчева иска да излезе от ареста, за да организира предизборна кампания

На 15 април Специализираният съд призна за виновна отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Иванчева ще трябва да заплати 10 000 лв., вместо 20 000 лева заради нарушените й права по време на ареста. Тя няма да може да заема държавни длъжности и се предвижда част от имуществото й да бъде конфискувано. Съдът реши, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са виновни.
 
Иванчева и Петрова в писмо от ареста: Змията хапе най-силно, когато знае, че умира

Според магистратите има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин в размер на 20 евро за кв.м. разгърната площ от сграда, която той е искал да построи.

БГНЕС

Заместничката на Иванчева, Биляна Петрова получи 15 години лишаване от свобода и 15 000 лв. Глоба, както и забрана 15 години да заема държавни длъжности. Бившият кмет на района и считан за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров получи 12 години лишаване от свобода, 12 000 лв. глоба и 12 години забрана да заема държавни длъжности.
 
Присъдата е на първа инстанция. Адвокатите и на тримата ще обжалват присъдите.
БГНЕС