Десислава Иванчева и Биляна Петрова се връщат в ареста
Една година след показния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова съдът ги призна за виновни по обвиненията за искане на подкуп. Вчера прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки от тримата подсъдими, а днес съдия Иво Хинов от специализирания наказателен съд постанови най-тежкото наказание от 20 години да е за Иванчева, а за Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, съответно по 15 и 12 години. Също така и за тримата парична глоба между 10 и 15 000 лева, забрана да заемат публични постове за срок между 12 и 20 години и конфискация на част от имуществото. Съдът реши още да върне двете жени обратно в ареста, където те престояха 8 месеца.

Десислава Иванчева: Истината винаги побеждава

Десислава Иванчева
БГНЕС

„Мафия! Мафия! Как не ви е срам?!Българино, излез на улицата“ - с тези възгласи поддръжниците на Иванчева и Петрова излязоха от съдебната зала, след като чуха, че двете жени са признати за виновни от съда на първа инстанция за това, че са поискали подкуп в особено големи размери от бизнесмена Александър Ваклин.
 
За да мотивира решението си, съдия Иво Хинов се позова на доказателствата на прокуратурата към обвинението за договаряне и искане на подкупа. Според него има достатъчно факти по делото, че сумата е искана с цел лична облага, а не в интерес на общината. Съдът е на мнение, че няма как поисканата сума да е в резултат на провокация или влияние на представител на държавен орган.

Петко Дюлгеров
БГНЕС

За престъпленията, за които са обвинени Иванчева и Петрова, законът предвижда затвор между 10 и 30 години. В тази връзка след прочитането на присъдата прокурорът по делото Илиян Рангелов коментира:
 
„Това какво очакваха те, ние очаквахме осъдителна присъда. Ще анализираме присъдата в оправдателната ѝ част, за да преценим основанията за протестиране“.
 
След постановяване на присъдата прокуратурата поиска от съдът да измени мерките за неотклонение на тримата. И така заради тежестта на присъдата и заради опасност да се укрият спецсъдът върна двете жени обратно в ареста, откъдето те излязоха през декември. Бившият районен кмет Петко Дюлгеров остава под домашен арест.
 
Според майката на Десислава Иванчева всичко, случващо се дъщеря й, е заради отказа ѝ да замълчи:
 
„Тя надигна глас. Ето, Дюлгеров си трае и го пуснаха“.

Делото „Иванчева“ върви към финал

Биляна Петрова
БГНЕС

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са обвинени за това, че поискали 500 хил. евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да се придвижи преписката му за строеж в „Младост”.

Делото на първа инстанция приключи само за година и претърпя множество обрати. По време на разпитите нито един от свидетелите не потвърди, че Иванчева е поискала пари за себе си, от който и да е строителен предприемач в квартала.

Спецсъдът търси кой е писал в тефтерчето на Десислава Иванчева
 
Основният свидетел Александър Ваклин също отрече в съда Иванчева лично да му е поискала пари и заяви, че разговорите с нея ставали само през Петко Дюлгеров. Нито един и от разпитаните свидетели от общината не потвърди, че е чувал за искан подкуп.
 
Преди дни пък Петко Дюлгеров се отрече от първоначалните си показания, че е посредничил при подкупа и заяви, че те са дадени под натиск от служител на КПКОНПИ.
 
Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано на втора инстанция.

Десислава Иванчева
БГНЕС