/ БГНЕС
Чужд почерк се появи в тефтерчето на Десислава Иванчева
100993
Чужд почерк се появи в тефтерчето на Десислава Иванчева
  • Чужд почерк се появи в тефтерчето на Десислава Иванчева
Чужд почерк се появи в тефтерчето на Десислава Иванчева. Това се разбра от графологичната експертиза, представена на днешното заседание по делото за подкуп срещу отстранената кметица на „Младост”.

Преди няколко месеца от прокуратурата обявиха, че въпросното тефтерче съдържа сметки с площта на строителни обекти и съответните суми, които Иванчева щяла да иска като подкуп. В съда днес обаче стана ясно, че на две места в тефтерчето са писани цифри и думи с чужд почерк. По искане на прокуратурата съдът назначи нова експертиза, която да установи дали чуждият почерк не е на друг от обвиняемите по делото - Петко Дюлгеров.
 
Иванчева и Петрова откриха неточности в СРС-тата по делото срещу тях

Отстраненият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани преди близо година в центъра на София. Двете бяха обвинени, че поискали 500 000 евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат преписката му за строеж в квартала.
 
През лятото на миналата година прокуратурата обяви, че при ареста на Десислава Иванчева в чантата й е открит тефтер, който се превърна и в основното доказателство по делото. В него имало записки, които според прокуратурата съдържали квадратура на строителни обекти и суми, които Иванчева щяла да иска като подкуп. Днес в съда обаче стана ясно, че на две места в тефтера има записки с чужд почерк. Като пример вещото лице Александър Апостолов посочи цифрата 40 000, която според него категорично не е писана от Иванчева.

Ваклин твърди, че първоначално поисканият от него подкуп бил над 600 кв.м от сграда

БГНЕС

Експертизата изключва и възможността Иванчева сама да е подправяла почерка си. Не е ясно обаче на кого е чуждият почерк, нито дали е писан само от един човек. Прокурорите оспориха експертизата, която по думите им била неясна и противоречива. Съдът обаче я прие и назначи нова, която да установи дали чуждият почерк не е на друг от обвиняемите по делото - бившият районен кмет на „Младост” - Петко Дюлгеров.
 
Десислава Иванчева: Лошите условия в арестите са форма на изтезание

След заседанието пък Десислава Иванчева заяви, че в тефтерчето се появила цяла нова страница. Следващото заседание по делото е насрочено за 9 април, когато трябва да е готова и допълнителната експертиза.