Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Десислава Иванчева и Биляна Петрова / БГНЕС
Апелативният спецсъд потвърди домашния арест на Иванчева и Петрова
100221
Апелативният спецсъд потвърди домашния арест на Иванчева и Петрова
  • Апелативният спецсъд потвърди домашния арест на Иванчева и Петрова
Апелативният специализиран съд потвърди домашния арест на отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. По този начин двете подсъдими за подкуп жени окончателно остават извън ареста, където прекараха над 8 месеца.
 
До този момент апелативните съдии на два пъти отменяха наложения на първа инстанция домашен арест, а съдията по делото Иво Хинов дори изрази съмнения за съдебен произвол от страна на втората инстанция.
 
Междувременно в съдебната зала днес двете обвиняеми сигнализираха, че в записите от специални разузнавателни средства по делото има сериозни неточности. По думите им текстът на хартиен носител на места е с тотално променен смисъл, а Петрова даде за пример репликата си „не искам децата в центъра”, която в документите по делото е записана като „не искам десет процента”.

Иванчева и Петрова откриха неточности в СРС-тата по делото срещу тях
 
Иванчева и Петрова бяха пуснати под домашен арест за първи път през октомври, но не излязоха на свобода, защото втората инстанция отмени решението. Впоследствие съдия Иво Хинов ги пусна повторно, като този път решението трябваше да влезе в сила веднага.
 
Апелативният специализиран съд обаче безпрецедентно се събра още същия следобед и отмени незабавното изпълнение. Случаят накара Върховният касационен съд да извърши проверка на апелативните съдии. Тя установи многобройни нарушения, включително това, че съдебният състав дори не е имал редовни протоколи от решението на първоинстанционния съд.

Отложиха делото срещу Иванчева и Петрова заради Апелативния спецсъд
 
В крайна сметка и този домашен арест беше отменен от втората инстанция. През декември Хинов пусна Иванчева и Петрова от ареста за трети път. В мотивите си Хинов отново констатира, че няма опасност от укриване, извършване на повторно престъпление или повлияване на свидетели, тъй като голяма част от тях вече са разпитани в съдебна зала.
 
Заради упорития отказ на Апелативния съд да пусне двете жени от ареста, Хинов дори изрази съмнения за съдебен произвол от страна на втората инстанция.
 
В крайна сметка днес за първи път Апелативният съд потвърди решението на Хинов. В мотивите на съда обаче се твърди, че Специализираният съд е излязъл от позицията си на арбитър и е концентрирал усилията си за компрометиране на горната инстанция, а многословните критики и изкривените интерпретации на Хинов били крайно неуместни и не придавали на определението му по-голяма авторитетност.

Иванчева и Петрова съдят България в Страсбург
 
Междувременно днес Иванчева и Петрова се оплакаха, че има сериозни разминавания между записаните със СРС разговори по делото и текста, свален на хартия. Петрова даде пример със своя реплика: „Не искам децата в центъра”, която в материалите по делото се е превърнала в „Не искам десет процента”.
 
Репликата е по адрес на учениците от 125-о училище в „Младост”, които през есента на 2017-а последваха учителката си по математика в ново училище:
 
„Тези, които слушат не знаят нашия живот и сигурно смятат, че винаги се говори за пари. В случая ставаше дума, това е много известният случай, когато един клас последва своята учителка и в изречението беше казано точно това - „Не искам децата да ходят в центъра“.
 
Записано е, че не искам 10%, а аз казах, че не искам децата в центъра, обясни тя.

Електронните гривни все още не се използват
 
По думите й има несъответствия „в някои случаи по-малки, в някои случаи наистина са драстични“.
 
Следващото заседание по делото е насрочено за петък, 11 януари.