/ Община Септември
Обвиненият за убийството в септемврийското село Виноградец Лазар Влайков остава с мярка за неотклонение "домашен арест". Това реши състав на Районния съд в Пазарджик с председател Таня Петкова. Заседанието беше свикано по внесено от адвокатката на Влайков Елвира Панкова искане за по-лека мярка.
 
Решението на магистратите подлежи на обжалване или протест от прокуратурата пред Окръжния съд в Пазарджик, като там заседанието е насрочено за 14 ноември от 14.00 ч.
 
Обвиненият за убийството във Виноградец иска по-лека мярка

Влайков е законен притежател на пистолета "Глок", с който бе прострелян ресторантьорът Наско Тонкев в нощта на 31 август срещу 1 септември. Първоначалната версия бе, че оръжието е попаднало в ръцете на 6-годишния племенник на Влайков и детето е стреляло, а мъжът бе освободен от ареста след по-малко от 24 часа без повдигнато обвинение.
 
След разразилия се скандал заради съмнения за политически и прокурорски протекции и намесата на главния прокурор Сотир Цацаров последва ново задържане, а на 12 септември на Влайков беше наложена мярка "домашен арест". Тогава случаят беше прехвърлен към полицията и прокуратурата в Пловдив с цел осигуряване на безпристрастност.
 
Повдигнаха обвинение за убийството във Виноградец

В съдебната зала адвокатката му заяви, че след като два месеца и два дни не може да излиза, клиентът й няма как да работи и да издържа семейството си, има и непълнолетен син. Тя представи пред съда документи, от които е видно, че той е председател на кооперацията във Виноградец, както и че е общински съветник.
 
При три неявявания на сесия може да бъде отстранен. По думите й до момента той е спазвал наложената му мярка, няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.
 
Случаят "Виноградец" се заплита: Детето държало пистолета, не е доказано, че е стреляло

Прокурор Светлозар Чераджйски от Окръжната прокуратура в Пловдив пък категорично заяви, че няма основания за налагане на по-лека мярка, тъй като няма и промяна в обстоятелствата от времето, когато първоинстанционният съд я е наложил. Той заяви, че два месеца не е необосновано дълъг срок, а и се очаква разследването да приключи след още най-много три месеца.
 
До момента в разследването са разпитани множество свидетели, извършен е следствен експеримент за сверяване на противоречащи си показания, предстоят очни ставки. Направени са и повечето експертизи, предстои да бъдат назначени още три - медицинска, комбинирана съдебно-медицинска и физико-химична.