Лазар Влайков
Лазар Влайков / Община Септември
Районният съд в Пазарджик определи мярка за неотклонение "домашен арест" на Лазар Влайков, с чийто пистолет смъртоносно бе прострелян собственик на заведение в с. Виноградец по време на празненство.

Прокуратурата: Влайков е трябвало да получи обвинение още преди седмица
 
Според съда Влайков е с чисто съдебно минало, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.
 
По време на заседанието прокуратурата поиска постоянна мярка "задържане под стража".

Пред журналисти прокурор Васил Малинов посочи, че според показанията на 6-годишното момче, за което се твърди, че е възможно да е произвело изстрела, има основания да се смята,че именно Влайков му е дал пистолета.
 
От своя страна защитата на задържания оспори твърденията на обвинението.
 
Определението на Районния съд подлежи на протест пред Окръжен съд- Пазарджик.

Ако Влайков реши да се възползва от това право, заседанието е насрочено за 12 септември от 14:00 ч. Така казусът ще стигне евентуално за втори път до Окръжния съд.
 
До момента са разпитани 13 свидетели по случая. Снети са и показания от 6-годишното момченце, за което се твърди, че е произвело фаталния изстрел. Кой точно е стрелял и улучил в сърцето жертвата Наско Тонкев, ще докаже балистичната експертиза.
 
В съдебната зала излязоха наяве нови факти от миналото на Влайков. От обвинителния акт на окръжния прокурор се разбра, че срещу него са водени 6 дознания – две за телесни повреди и 4 за кражби. До едно са прекратени и е оневинен. Така съветникът по документи не е криминално проявен, с чисто съдебно минало е, няма регистрирани контакти с лица от криминалния контингент.