/ Thinkstock/Getty Images
Лазар Влайков е можело и е трябвало да бъде арестуван още в деня, след като с личния му пистолет бе убит човек във Виноградец. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Седмица след стрелбата, при която с оръжието на Влайков бе извършено убийство, а вината пое 6-годишният му племенник, бившият кадър на ГЕРБ все пак получи обвинение от прокуратурата и бе задържан за 72 часа. Според обвинението Влайков не е взел необходимите мерки за сигурност към личното си оръжие и по този начин е причинил смъртта на 47-годишния Наско Тонкев. Експертизата, която ще покаже кой е произвел фаталния изстрел, обаче все още не е готова. Междувременно Влайков подаде оставка като председател на общинския съвет в Септември.

Обвинение и арест за Лазар Влайков след инцидента във Виноградец
 
Инцидентът става вечерта на 31 август в заведение във Виноградец, в което 6-годишният племенник на Лазар Влайков празнува рождения си ден. По време на празника с личния пистолет на Влайков е произведен изстрел, който убива 47-годишния собственик на заведението Наско Тонкев. Първоначално вина за изстрела пое 6-годишният племенник на Влайков, тъй като по оръжието бяха намерени негови следи. Впоследствие роднини на загиналия се усъмниха, че малко дете може да стреля с подобно оръжие. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова независимо кой е произвел изстрела, Влайков е трябвало да получи днешното обвинение още преди седмица:
 
„Днешното привличане на Влайков като обвиняем, според ръководството на прокуратурата, е трябвало да бъде извършено още миналия петък от Окръжна прокуратура. Категорично е могло да се стигне до такова решение, каквото е имало доказателства и към онзи момент, още на 1 септември“, посочи Арнаудова.

Лазар Влайков подаде оставка като председател на Общинския съвет
 
Тази сутрин Влайков бе освободен като председател на Общинския съвет в Септември, а малко по-късно бе задържан за 72 часа и получи обвинение, че не е взел необходимите мерки за сигурност към личното си оръжие и по този начин е причинил смърт.
 
„Така например е въведена абсолютна забрана за носене на огнестрелно оръжие на публични места след или по време на употреба на алкохол или наркотични вещества. Нямаме съмнение обаче, че извършителят на деянието - Влайков е употребил алкохол, тъй като около 3 часа след инцидента и след пристигане на място на полицейски екип той е бил тестван с дрегер и е установено наличие на алкохол в кръвта - 0.76 промила“, допълни говорителят на главния прокурор.

След убийството във Виноградец: Проверяват с кого е говорил по телефона Лазар Влайков
 
Междувременно в заведението бяха намерени още 136 гилзи от газово оръжие, а роднини на загиналия Тонкев се усъмниха, че Влайков е в близки отношения с районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров и в нощта на убийството е провел няколко разговора с него. По думите на Арнаудова свалените разпечатки от телефоните на двамата не потвърждават това:
 
„От изисканите до настоящия момент разпечатки от телефоните на Влайков комуникация между него и районния прокурор не е установена. Може да има интернет комуникация, която предстои да установим“.

Случаят "Виноградец" се заплита: Детето държало пистолета, не е доказано, че е стреляло
 
Все още се чакат резултатите от ДНК експертизата от пистолета, както и от барутните натривки по ръцете и дрехите на Влайков и 6-годишното дете. От прокуратурата заявиха, че ще поискат Влайков да бъде задържан за постоянно. Ако бъде признат за виновен обвинението предвижда между 5 и 15 години лишаване от свобода.