Темида
Темида / iStock/Getty Images
Специализираната прокуратура обяви, че няма да изпрати във Временната комисия на Народното събрание прокурора, наблюдаващ разследването за подслушване на протестиращи.

Представителят на обвинението е призован на изслушване пред депутатите от председателя на комисията Николай Хаджигенов. Той е изпратил до спецпрокуратурата писмо, в което ги уведомява, че е гласувано в следващото заседание да бъде включено изслушване на служители, взели участие в експлоатирането на СРС по отношение на протестиращи граждани.

Комисията за незаконно подслушване на граждани призовава за обяснения Гешев

От спецпрокуратурата обясняват, че разследването не е приключило и събраната информация е следствена тайна. Те изтъкват, че подобно изслушване пред депутатите би нарушило разделението на властите и ще бъде нарушение на Конституцията.

Прокуратурата се позовава на решения на КС от 2017 и 2011 година, според които наблюдаващ прокурор по конкретно неприключило досъдебно производство не може да разкрива информация, която се води следствената тайна.

Парламентарна комисия ще разследва имало ли е полицейско насилие на протестите

"Специализираната прокуратура като държавен орган изрично не трябва да предоставя на народните представители сведения и документи, когато те представляват следствена тайна. Забраната важи, когато тези сведения и документи съдържат информация за неприключили разследвания", обясняват от спецобвинението.

И посочват, че следствената тайна е тайна за всички, включително и за народните представители.